Undgå madspild

Publiceret 29-05-2017
Mad Artikel

I Danmark smider vi rigtig meget mad ud, som vi kunne have spist. 24 pct. af alt det affald, husholdningerne smider i skraldespanden, er madspild.

Tjek vores råd til dig, der vil gøre noget godt for miljøet og samtidig spare penge.

Hav en indkøbsseddel med, når du køber ind

Så kan du slippe for impulskøb og dermed for madspild, hvis du kom hjem med mere, end du havde brug for.

Lav en madplan

Det skaber overblik over, hvad du og familien skal spise hen over ugen, gør det meget nemmere at lave en indkøbsseddel og sikrer, at du køber den korrekte mængde ind.

Køb mindre mængder

Inden du falder for mængderabatter i supermarkederne, så spørg dig selv: Får jeg spist alt det? Gå efter varer i løs vægt, hvis du ikke har brug for en hel pose.

Hvis du har købt store mængder kød, er det en god idé at dele det op i mindre portioner, inden du fryser det ned. Så undgår du at skulle tø det hele op på én gang – og eventuelt smide de to overskydende koteletter ud.

Brød er noget af det, vi smider mest ud af. Det er derfor en god idé at købe mindre mængder eller at fryse halvdelen at et rugbrød eller franskbrød ned, når du kommer hjem fra indkøb, så det ikke når at blive tørt i køleskabet

Overvej hvor meget mad der er brug for

Inden du går i gang med at lave mad, er det en god idé at vurdere, hvor meget mad der reelt er brug for. Har du fx tænkt dig at tilberede en større menu, hvor der serveres flere retter, så behøver portionerne ikke være så store.

Gem madrester og brug dem senere

Tænk over hvordan du kan udnytte dine madrester i stedet for at smide dem ud. Her er lidt inspiration til at anvende madrester:

  • Hvis resten af kødsaucen ikke rækker til hele familien den kommende dag, kan du fryse den ned. Husk at sætte en etiket på med oplysninger om indhold og dato.
  • Hvis du har en rest tærte og lidt brød tilovers, kan du servere det som forret næste dag – eller spæde op med en stor skål salat med bulgur eller pasta.
  • Brug resterne i madpakken

Der gemmer sig ofte meget mad i emballagen på fx yoghurt og ketchup. Pres yoghurtkartonen godt fra bund til top, inden du smider den ud, og skær ketchup-flasken midt over for at få det sidste ud

Hold orden i dit køleskab

Det er en god ide at sætte de ældste madvarer forrest, så de bliver brugt, inden de bliver for gamle.