Allergi fra smykker

Publiceret 29-05-2017
Forbrug Artikel

Smykker må ikke indeholde farlige kemiske stoffer. Det drejer sig bl.a. om nikkel og bly. Men da smykker tit gemmes i mange år, kan du have gamle smykker, der er produceret, før reglerne trådte i kraft.

Vi har samlet nogle gode råd om allergi fra smykker.

Tips til forbrugerne

  • Undlad at bære bijouteri hver dag.
  • Lad kun børn bære bijouteri ved specielle lejligheder.
  • Undlad at sove med bijouteri.
  • Dyrk ikke sport med bijouteri.
  • Hvis du får eksem, efter at du har haft et smykke på, så stop straks med at bruge det. Hvis eksemet er længerevarende eller voldsomt, bør du søge læge.

Nikkel i smykker

  • Det er sjældent, at smykker frigiver større mængder nikkel end tilladt. Har du nikkelallergi, er det alligevel en god ide at være opmærksom på eventuel nikkelafgivelse fra et nyt smykke.
  • Du kan selv teste om dit smykke afgiver for meget nikkel – du kan købe et testsæt på apoteket.

Bijouterismykker er smykker, der ikke er lavet af ægte guld eller sølv. Det er sjældent, at smykker frigiver større mængder nikkel end tilladt. Har man nikkelallergi, er det alligevel en god ide at være opmærksom på eventuel nikkelafgivelse fra et nyt smykke.

Der er regler om farlige kemiske stoffer i smykker. Det drejer sig især om nikkel, bly, cadmium og kviksølv. Der er også regler for ure og tekstilsmykker.

Nikkelreglerne beskytter mod udvikling af allergi. Nikkelreglerne giver også beskyttelse mod fosterskader. Bly-, cadmium- og kviksølvreglerne var i første omgang lavet for at undgå stofferne i affaldsstrømmen, men har vist sig også at beskytte mod sundhedseffekter. Bly og kviksølv kan have indflydelse på børns indlæringsevne, cadmium kan give nyreskade, mens kviksølv også kan give fosterskader.

 

Kilde: Miljøstyrelsens webside om smykker og  Miljøstyrelsens tips om smykker