Besøg en nationalpark

Publiceret 29-05-2017
Natur Ferie og fritid Artikel

En dansk nationalpark omfatter nogle af Danmarks mest enestående og værdifulde naturområder og landskaber. Læs her om de fire danske nationalparker, der blev oprettet i årene 2008-2015.

Nationalpark Mols Bjerge

Nationalpark Thy

Nationalpark Vadehavet

Nationalpark Skjoldungernes Land

En femte nationalpark er på vej.

Miljø- og fødevareministerens forslag til bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland forventes at blive sendt i offentlig høring sommeren 2017. Du kan følge med i processen hér:

Kongernes Nordsjælland

Du skal ikke være bange for at overtræde særlige regler, når du bevæger dig rundt i en nationalpark. For reglerne er nemlig her de samme som andre steder i den danske natur – uanset om de forskellige områder i nationalparken er ejet af staten eller af private. Reglerne for færdsel i en nationalpark er altså nøjagtig de samme som dem, der gælder for de naturområder, der ligger uden for en nationalpark.

 

Kilde: Danmarks nationalparkers side om færdsel i nationalparkerne 

 

  • Sverige var det første land i Europa, der etablerede en nationalpark. Det var i 1909.
  • Verdens største nationalpark ligger i Grønland. Den blev oprettet i 1974 og fylder omkring 972.000 km2 (eller mere end 22 gange så meget som Danmarks areal). Nationalparken huser omkring 35 faste beboere.
  • Norge fik sin første nationalpark i 1962. I dag har Norge i alt 31 nationalparker.
  • Verdens ældste nationalpark er Yellowstone, som ligger i USA. Den blev oprettet i 1872.
  • Nogle af de mest kendte nationalparker i verden er Serengeti i Tanzania, Ngorongoro (ligger ligeledes i Tanzania), Grønlands Nationalpark samt Yellowstone og Yosemite – begge USA.
  • Storbritannien har 14 nationalparker, som dækker cirka 10 procent af landarealet.

 

Kilde: http://danmarksnationalparker.dk/hvorfor-nationalparker/