Byt eller byg noget nyt

Publiceret 29-05-2017
Forbrug Artikel

Selvom du ikke længere kan bruge en ting, et stykke tøj eller et andet produkt, er det ikke det samme som, at produktet ikke har en værdi.

Følg disse råd og giv dine ting nyt liv.

Gå på byttemarkeder

Har du prøvet at være med til byttemarked? Det er en god måde at give dine kasserede ting nye ejere, som kan få glæde dem. Der findes mange byttemarkeder rundt om i landet, hvor du kan bytte dine ting med andre.

Lav nyt af dine brugte ting

Gamle kasserede ting kan få nyt liv. Træølkasser anvendes til reoler, jeans syes om til tasker, og gulvbrædderne bliver til et spisebord. Det er kun fantasien, der sætter grænser, når gamle ting skal have nye funktioner.

Overvej om det, du kasserer, kan bruges af andre

Mange af dine aflagte ting kan vække glæde hos andre, uanset om der er tale om møbler, børnetøj, legetøj eller andet. Det er derfor altid en god idé at give eller sælge tingene videre eller donere dem til en genbrugsbutik.

Sælg ting videre online

Har du modtaget en gave uden byttemærke, eller er fristen for at bytte overskredet, er der stadig mange muligheder for at sælge gaven videre. På Facebook er der masser af grupper, hvor privatpersoner handler med andre i lokalområdet.

Der er et stort miljø- og ressourcepotentiale i at bytte dine ting væk frem for at smide ud og købe nyt. Især ting som bøger, film og musik er oplagte. Det er ting, som man typisk nyder for en periode, men så mister interessen for.

Hvis alle danskere gik på biblioteket eller byttede en bog i stedet for at købe en ny, som senere ender som affald, kan der undgås en affaldsmængde på omkring 3.340 tons, en CO2-udledning på ca. 7.250 tons og forbrug af ca. 39.000 tons ressourcer (vand, træ mv.) til produktion af nye bøger. 

Hvis alle danske børnefamilier bytter sig til ét stykke børnetøj per barn i stedet for at kassere tøjet og købe nyt, vil det kunne spare 2.548 tons ressourcer, hvilket svarer til vægten af mere end 2200 personbilers gennemsnitsvægt

 

Kilde:  BAGGRUNDSMATERIALE TIL MILJØSTYRELSENS AFFALDSFOREBYGGELSESKAMPAGNE 2012

Kun fantasien sætter grænsen for, hvordan dine gamle ting kan vækkes til live igen:

 • Bægre er gode som fryseemballage. Skyl kartonerne og brug dem til suppe og frugtgrød i fryseren.
   
 • Den gamle cykel kan blive til en ’cross’er’ for børn eller børnebørn og komme til ære og værdighed igen. En ny cykel medfører et skjult ressourceforbrug på 380 kg.
   
 • Solide frugtkasser og ølkasser i træ kan blive til sjove natborde eller skamler på børneværelset.
   
 • Skoæsker er gode til at holde børnenes Lego adskilt i separate sæt. Og så kan de stables.

 • Den gamle træstige kan blive et flot espalier for klatrerosen.

 

Kilde: http://mst.dk/media/91552/cri-baggrundsrapport-til-msts-affaldsforebyggelsekampagne-2010.pdf

Dig og genbrug – hvilken type er du?

Svar på en række spørgsmål om genbrug og find frem til, hvilken genbrugstype DU er!