En have uden sprøjtemidler

Publiceret 29-05-2017
Have Artikel

En tidlig indsats er den letteste vej til at undgå sprøjtemidler i haven. For at få det bedste resultat af en sprøjtefri indsats mod ukrudt skal du starte med at forebygge i god tid.

Følg vores råd og undgå sprøjtemidler i haven.

Start tidligt på året

I det tidlige forår har ukrudtet endnu ikke fået ordentligt fat, så her er det vigtigt at fjerne de første planter med lugejern eller håndkraft, inden de når at slå dybe rødder og kaste frø.

Overdæk arealer med bar jord

Det meste ukrudt har ligesom andre planter brug for lys for at kunne vokse. Derfor kan du forebygge ukrudt i dine bede ved at dække den bare jord til med bunddækkeplanter, flis eller kompost. Du kan undgå ukrudt på terrasse og fliser, hvis du bruger fiberdug som underlag.

Sørg for gunstige betingelser

Nogle planter tiltrækker nyttedyr, der kan være med til at bekæmpe skadedyrene i haven. Sørg derfor gerne for at blande planterne fx ved at plante krydderurter, der tiltrækker nytteinsekter, til bekæmpelse af fx bladlus. Det er også fordelagtigt at flytte grøntsagerne i køkkenhaven fra år til år, så du undgår, at bestemte sygdomme og skadedyr får for gode vækstbetingelser.

Vælg planter med omhu

Sunde planter angribes mindre end stressede planter, der fx mangler vand eller får for lidt eller for meget gødning. Sørg derfor for at gøde og vande dine planter med omhu. Når du vælger blomster, så gå efter store stauder, så du slipper for at skulle ud at luge og hakke i bedene hele tiden.

Hav omtanke ved nyanlæg

Når du skal omlægge haven eller have en ny terrasse, er det en god idé at vælge grus og fliser, som er nemme at holde fri for ukrudt. Jo større fliser du vælger, jo færre fuger skal renses. Vær dog opmærksom på, at der skal være god mulighed for nedsivning af regnvand, så haven ikke oversvømmes i forbindelse med skybrud.