Fastelavn uden uønsket kemi

Publiceret 29-05-2017
Forbrug Artikel

Eventyrlige udklædninger står højt hos de små til fastelavn og Halloween. Vælger du selv at kaste dig over kreative kreationer, så få gode råd til at undgå allergifremkaldende sminke og hobbyprodukter med problematiske stoffer.

Fastelavnssminken

·         Læs indholdsdeklarationen inden du køber sminke, så du kan undgå det eller de stoffer, som du eller dit barn ikke kan tåle.

·         Vælg CE-mærket sminke til dit barn. 

·         Vælg fastelavnssminke uden parfume. 

·         Hvis dit barn har eksem eller følsom og irriteret hud, så overvej at undgå sminken helt.

·         Kom ikke ansigtssminke på læberne eller den sarte hud omkring øjnene.

·         Brug en fed creme under sminken, og vær omhyggelig med at fjerne sminken bagefter. 

Udklædningen

·         Vælg FFFH´s A-mærkede produkter til udklædningen.

·         Luft altid ud og benyt handsker (dog ikke af naturgummi – de beskytter ikke effektivt nok), når du bruger tekstilfarver.

·         Brug svanemærket lim. Den må ikke indeholde ftalater og klorerede opløsningsmidler.

·         Vask børnenes hænder grundigt, hvis de har været med til at male og lime på kostumet.

·         Køb aldrig hobbyprodukter som glimmer, maling eller lim med faresymbol.

·         Læs brugsanvisningen før du går i gang.

·         Vask nyt udklædningstøj før brug, så en del af kemikalieresterne fjernes – eller hæng det nye kostume til luftning, hvis vask ikke er muligt.

Mange børn synes, det er sjovt at bruge sminke til fastelavn, Halloween og udklædningslege. Når ansigtet dækkes med sminke med farvestoffer, er der en øget risiko for allergi.

 

Fastelavnssminke indeholder flere farvestoffer end det meste andet kosmetik. Sminken kan også indeholde konserveringsmidler og parfume. Når huden har kontakt med allergifremkaldende stoffer i længere tid, øges risikoen for allergi.

Fastelavns- og teatersminke er som udgangspunkt ikke farligt. Dog er allergi meget individuelt og nogle vil aldrig opleve at få en allergisk reaktion, mens andre kan risikere at få en allergisk reaktion.

Lim til udklædningsrekvisitter kan indeholde stoffer, som kan være allergifremkaldende, eksempelvis acrylater. De lime, der bruges til at lime kunstige ører og skæg på, skal derfor være specielt beregnet til at bruge på huden.

 

Kilde: Miljøstyrelsens tips om fastelavns- og teatersminke