Giv elektronikken en chance mere

Publiceret 29-05-2017
Forbrug Artikel

Vi bruger meget elektronik, og udviklingen af nye telefoner, gps’er og køkkenmaskiner går hurtigt. Følg vores råd til at give elektronikken en chance mere.

Reparer dit brugte elektronik – eller få hjælp til det

Meget elektronik kan repareres – måske du selv eller en i din omgangskreds er fingernem, ellers kan en reparatør hjælpe. Ressourceforbruget til reparationen udgør ofte kun en meget lille del af det, der er brugt til at fremstille det samlede produkt. Derudover kan du spare penge ved at reparere i stedet for at købe nyt.

Køb eller sælg brugt elektronik

Der er i dag mange muligheder for både at købe og sælge brugt elektronik. Som tommelfingerregel bør du kun sælge elektronik, der virker.

Aflever udtjent elektronik hos kommunen

Elektroniske produkter indeholder ofte værdifulde ressourcer som guld, sølv og kobber, men kan også indeholde miljøskadelige stoffer som kviksølv, bly og brommerede flammehæmmere. Det er derfor vigtigt, at du afleverer udtjente produkter på genbrugsstationen, så de værdifulde ressourcer og skadelige stoffer bliver håndteret korrekt. 

I dag bruges en mobiltelefon i gennemsnit 1½ år, før den udskiftes til en ny model. Ved at vente et år med at udskifte telefonen, kan der spares både på pengepungen og på udledningen af CO2. 

Produktionen af elektronikprodukter medfører ofte et stort ressourceforbrug. En mobiltelefon på 100-200 gram er årsag til et skjult ressourceforbrug på 26 kilo. Det er langt over 100 gange telefonens vægt. En tørretumbler har et ressourceforbrug på et ton, og et fladskærms-tv på 2,6 tons.

 

Kilde: http://mst.dk/media/91560/brug-din-mobiltelefon-lidt-laengere.pdf og http://mst.dk/media/91552/cri-baggrundsrapport-til-msts-affaldsforebyggelsekampagne-2010.pdf