Gravid og plejeprodukter – kend kemien

Publiceret 29-05-2017
Børn Artikel

Personlig pleje er en del af dagligdagen, og cremer og tandpasta indeholder kemikalier. Hvis du som gravid gerne vil være ekstra forsigtig er det vigtigste råd at holde igen med dit forbrug af cremer, makeup og andre plejeprodukter.

Her følger en række råd til at undgå unødvendig kemi.

Køb Svanemærket

Bruger du svanemærket kosmetik, så undgår du stoffer, som er på EU´s liste over stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Gå udenom sprayprodukter

Da du kan komme til at indånde kemikalier gennem de små dråber i luften. 

Pas på med allergi

Farv ikke dit hår og brug så lidt parfume som muligt. Gravide har ikke større risiko for at få hudallergi (kontaktallergi) end andre. Alligevel råder Miljøstyrelsen dig til at begrænse brugen af allergifremkaldende stoffer, når du er gravid. 

Vær opmærksom på bestemte stoffer

Hvis du vil være ekstra forsigtig – og kan du ikke finde en svanemærket variant – så kan du forsøge at undgå følgende stoffer: Butylparaben, propylpraben, octyl methoxycinnamate, 4-methylbenzylidene camphor, benzophenone-3 og triclosan. På indholdsdeklarationen kan du se, hvis disse stoffer er i produktet.

Kemikalier er en del af vores hverdag og mange af de ting, vi omgiver os med, og ofte uskadelige. Men som gravid skal man passe ekstra godt på, da vi endnu ikke ved hvordan mange stoffer vil påvirke barnet i din mave. Derfor er ovenstående råd baseret på en forsigtig tilgang om at undgå kemikalier, som ikke er nødvendige i din hverdag.

 

Kilde: Miljøstyrelsens gode råd til dig, der er gravid, eller ønsker at blive det