Guide til genbrug og skadelige stoffer

Publiceret 29-05-2017
Forbrug Artikel

Når du genbruger gamle ting og laver nye ting af dem, kan de genbrugte materialer indeholde uønsket kemi. Se vores tips til hvordan du undgår skadelige stoffer, når du genbruger.

Brug kun godkendte produkter til genbrug der skal have hudkontakt

Hvis du genbruger produkter til andet end deres oprindelige formål, skal du være særlig opmærksom på produkter, der kommer i kontakt med huden. Når der er hudkontakt, bliver du i langt højere grad udsat for eventuelle uønskede stoffer i produkterne.

Nogle produkter bør ikke genbruges

Cykelslanger kan indeholde kræftfremkaldende stoffer, og selvom det ikke udgør en akut risiko, bør man undlade at anvende den slags gummi i eksempelvis smykker. Generelt bør du ikke lave smykker, legetøj, brugskunst eller lignende af genbrugsmaterialer som f.eks.:

    • Gummi (slanger og dæk)
    • Blød plast
    • Elektronik
    • Lakeret eller trykimprægneret træ

Vær opmærksom på legetøj fra før 2007

I 1999 blev det ulovligt at producere babylegetøj med ftalater, der er en plastikblødgører. Ftalater mistænkes for at være hormonforstyrrende. Siden 2007 har det været forbudt at producere legetøj til børn op til 14 år med ftalater. Meget legetøj genbruges, da det tit går i arv, men man bør være forsigtig med at lade sine børn lege med bedstefars gamle blyholdige tinsoldater eller kusinens potentielt ftalatholdige dukker fra før 2007. Små børn putter ofte ting i munden, og det er derfor vigtigt, at du er ekstra opmærksom på hvilke genbrugte ting, du giver til børn.