Guide til mindre affald

Publiceret 29-05-2017
Bolig Artikel

Der kan ryge meget i skraldespanden som mad, der kunne have været spist, sammensat emballage, der er svært at genanvende, elektronik, der fortsat virker, og tøj, der ikke er slidt op.

Når vi smider ting ud, spildes der ressourcer. Mindre affald er både godt for miljøet og din pengepung. Følg disse råd om at spilde mindre.

Køb kvalitet

Køb gerne produkter, der kan holde, og som kan repareres. Så behøver du ikke smide ud og købe nyt så ofte. Det sparer affald og er også godt for privatøkonomien. Produkter af god kvalitet egner sig desuden bedre til genbrug eller videresalg.

Lad tingene gå videre

Del, giv, byt, lån, køb brugt og brug lejeordninger. Jo flere der bruger tingene, des færre ting er der brug for.

Brug igen og igen

Brug produkter og emballager, der kan genbruges, og brug gerne dine gamle ting på nye måder.

Oplevelser skaber kun lidt affald

Gå efter miljøvenlige oplevelser, og køb spil, musik og film som downloads. Biografturen eller museumsbesøget skaber kun lidt affald.

Når vi køber fx en mobiltelefon, og senere smider den ud, skaber vi affald. En mobiltelefon vejer mellem 100 og 200 gram og bliver til samme mængde affald. Men der blev også brugt ressourcer og skabt affald, da telefonen og dens komponenter blev produceret.

Det kaldes produkternes skjulte ressourceforbrug.

En mobiltelefon er årsag til et skjult ressourceforbrug på 26 kilo. Det er langt over 100 gange telefonens vægt. En tørretumbler har et ressourceforbrug på ca. 1 ton og et fladskærms-tv på 2,6 tons. Det betyder, at det samlede skjulte ressourceforbrug per dansker er på over 70 tons årligt.

Du kan derfor spare mange ressourcer og gavne miljøet ved at sørge for, at dine ting bliver brugt ‒ eller genbrugt ‒ i stedet for at blive til affald.

 

Kilde: Miljøstyrelsens tips om mindre affald

Ressourcequiz

Test din viden om affald og genbrug, og se om du kan få 13 rigtige.