Håndter flasker og glas miljørigtigt

Publiceret 29-05-2017
Forbrug Artikel

Plastflasker, glasflasker og dåser er svære for naturen at nedbryde. Aflever dem derfor ved en butik eller via din kommunes emballageindsamling. Så bliver de indsamlet og brugt igen til gavn for miljøet, og du får panten for flasker retur.

Aflever flasker separat

Er der pant på emballagerne, så afleverer du dem i en returautomat eller i en butik. Er der ikke pant på, skal du aflevere dem til genanvendelse via din kommunes indsamlingsordning.

Flasker og dåser uden pant kan genanvendes

Dåser og flasker til drikkevarer eksempelvis kakaomælk, vin og spiritus og andre emballager som syltetøjsglas kan du aflevere på din lokale genbrugsplads eller til din kommunes indsamlingsordninger fx flaskecontainere. Få mere information om indsamling af flasker til genanvendelse hos din kommune.

Flasker og dåser med pant

Når du vil have pant for dine flasker og dåser med dansk pantmærkning, er der nogle regler, der gør, at du ikke altid kan aflevere alle slags emballager i samme butik. Det betyder, at du af og til bliver nødt til at gå flere steder hen med dine pantflasker.

Engangsemballager bruges én gang og samles ind via Dansk Retursystem, hvorefter materialerne smeltes om og genanvendes bl.a. til nye emballager. Engangsemballagerne er pantmærkede.

Genpåfyldelige flasker samles ind fra butikkerne af den enkelte leverandør, der sikrer, at flaskerne vaskes og fyldes igen. De genpåfyldelige flasker er ikke pantmærkede.

 

Kilde: Miljøstyrelsens tips om flasker og glas

 

Materialet fra tomme engangsemballager af metal, glas og plast, der er egnet til genanvendelse, smeltes om og bruges bl.a. til fremstilling af mange nye produkter, herunder drikkevareemballager.

 

Kilde: Miljøstyrelsens tips om flasker og glas

 

Ressourcequiz

Test din viden om ressourceforbrug, affald og genbrug og se om du kan få 13 rigtige.