Køl og frys med mindre energi

Publiceret 29-05-2017
Bolig Artikel

En stor del af vores elforbrug bruges på køleskabe og fryser. Læs vores gode råd til, hvordan du kan skære toppen af din frysers og dit køleskabs elforbrug.

Hold 3-5 °C i køleskabet og -18 °C i fryseren

Den anbefalede temperatur i køleskabet er 3-5 °C og i fryseren -18 °C. Hvis du hæver temperaturen, forkorter du holdbarheden af dine madvarer. Hvis du sænker den, bruger du unødigt meget strøm.

Stil din fryser i et køligt rum

Du kan spare ca. 10 % af elforbruget, hvis du kan stille fryseren i et rum, hvor der er 16 °C frem for et rum med 20 °C. Det kan f.eks. være i en kølig kælder.

Giv plads til ventilation

Køleskab og fryser skal kunne afgive varme fra kondensatoren – nogle fra siderne, andre fra bagsiden. Det gælder også indbyggede køleskabe. Undersøg derfor hvad producenten anbefaler, og sørg for ventilation omkring dit køleskab og din fryser.

Støv af

Der må helst ikke ligge støv på kondensatoren på bagsiden af køleskabe og frysere. Så  kan kondensatoren nemlig ikke komme af med varmen, og kondensatorens temperatur stiger. Det gør køleskabet/fryseren mindre effektivt. Så husk gerne at fjerne støvet af og til.

Hold øje med tætningslisterne

Skift tætningslisterne, når de bliver slidt. Hvis de ikke slutter tæt, stiger elforbruget. Nogle tætningslister kan dog ikke skiftes, da de er limet eller klemt fast. Så må du kontakte en VVS’er for råd og hjælp.