LED-pærer bruger mindre strøm

Publiceret 29-05-2017
Bolig Artikel

Lyspærer påvirker vores miljø. Både i forhold til den mængde strøm, de bruger og som affald, når de ikke duer mere.

Vi har samlet de vigtigste råd mht. at mindske miljøbelastningen fra dine lyspærer i huset.

Vælg LED-pærer

Miljøstyrelsen anbefaler LED-pærer, fordi de bruger mindre strøm end andre elpærer, har en længere levetid, og fordi de modsat sparepærer ikke indeholder kviksølv.

Går sparepæren i stykker, så luft ud

Hvis uheldet er ude, og sparepæren går i stykker, kan små mængder kviksølv fordampe. Derfor er det vigtigt at lufte godt ud og få samlet resterne korrekt op. Se hvordan du gør i boksen til højre.

Tips til den rigtige pære

Energistyrelsen har lavet en app og en hjemmeside, der kan hjælpe dig med at vælge den rigtige pære. SE appén i boksen til højre.

I 2014 beregnede Miljøstyrelsen, at en fuldstændig overgang til LED-pærer ville årligt spare samfundet for ca. 18 kg kviksølv, ca. 17.000 tons CO2 og elektricitet for 115 mio. kr.

På baggrund af en række borgerhenvendelser opfordrede styrelsen i maj 2014 forbrugerne til at indsende sparepærer, som lugtede. Miljøstyrelsen har modtaget mange sparepærer og undersøgt 25 forskellige pærer.

Undersøgelsen viser, at selvom en el-sparepære lugter, er der ingen grund til bekymring. Der er ingen sammenhæng mellem lugt og sundhedspåvirkning fra stofferne, og en stærk lugt er dermed ikke nødvendigvis farlig. En tændt sparepære kan frigive farlige kemiske stoffer, men det er i så uendeligt små mængder, at stofferne ikke udgør en risiko.

LED pæren er dog miljømæssigt det bedste valg, fordi den ikke indeholder kviksølv.

 

Kilde: Lugt fra elsparepærer Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter nr. 140, 2015