Levende lys påvirker dit indeklima

Publiceret 29-05-2017
Bolig Artikel

Levende lys i hjemmet spreder hygge, men de kan også bidrage til et meget dårligt indeklima. Undgå sodende lys med urolig flamme og sørg for udluftning efter afbrænding af levende lys.

Levende lys tegner sig for over halvdelen af partikelforureningen i hjemmene. Det kan medføre ubehagelig gener, f.eks. luftvejsirritation og hovedpine. Lys udsender en større mængde partikler, hvis det soder. Om lyset er et stearin- eller paraffinlys har ikke så stor betydning. Hvis lyset brænder ved optimale forhold (med en rolig og ikke-sodende flamme), så mindskes de sundhedsskadelige partikler i høj grad.

Brug de stearinlys, der forurener mindst

Svanemærkede lys må ikke indeholde duftstoffer, og der stilles blandt andet krav til, hvor meget det må sode. Hvis du har duftlys, så vær opmærksom på, at de indeholder parfumestoffer, som kan give allergiske reaktioner. Brænd ikke gelélys helt i bund, så påvirkes indeklimaet af ekstra mange indholdsstoffer ved afbrænding af den sidste lysmasse.

Sørg for at lysene ikke står i træk

Lys soder mindre, når de brænder med en rolig flamme. Du kan overveje at have lyset i et glas, hvis der er træk.

Klip vægen ned til 1 cm

Lys soder mindre, hvis vægen klippes ned til 1cm, før lyset tændes.

Sluk stearinlys, der brænder ustabilt

Hvis lyset brænser ustablilt, det vil sige oser, hvæser eller lignende, så forurener det mere. 

Luft ud og gør rent.

Du nedsætter mængden af partikler i indeklimaet, når du lufter ud med gennemtræk 5 minutter 2 gange om dagen. Luft også ud, når du har slukket lysene. Kemikalierne fra lysene lander i dit støv, og bliver derfor fastholdt i hjemmet, hvor du kommer i kontakt med det over længere tid. Derfor er det vigtigt også at fjerne støv regelmæssigt - også fra dine lys.