Miljøvenlig tøjvask

Publiceret 29-05-2017
Forbrug Artikel

Alle vaske- og skyllemidler indeholder stoffer, der vil belaste miljøet, når de havner i kloakken med spildevandet.

Følg vores råd og undgå unødvendig påvirkning af dig selv og miljøet.

Køb miljømærkede vaskemidler

Se efter Svanemærket eller EU-Blomsten. Miljømærkerne viser, at produkterne er blandt de mest miljørigtige. Svanen og Blomsten stiller skrappere krav end lovgivningen til, hvilke kemikalier produkterne må indeholde. Der er også krav om effektiv vaskeevne.

Vær opmærksom på parfume

Parfume kan give allergi. Derfor er det en god idé at gå efter parfumefri produkter. Parfume betyder ikke noget for, om tøjet bliver rent.

Vælg kompakt vaskepulver

De indeholder færre miljøskadelige stoffer og fylder mindre i skabene.

Overvej skyllemiddel

Skyllemiddel er beregnet til at modvirke statisk elektricitet i syntetiske stoffer, og ellers har det ingen nødvendig funktion. Skyllemiddel kan ikke miljømærkes med Svanen eller EU-Blomsten.

Vask med omtanke

Fyld vaskemaskinen op, og spring forvasken over. Spar gerne på vasken. Noget tøj kan bruges i længere tid, før det behøver at blive vasket igen.

Spar på varmen

Vask tøj ved så lave temperaturer som muligt.

Hold farvede vaskekapsler væk fra børn

Farverige vaskekapsler, der indeholder flydende vaskemiddel, kan tiltrække børn, men de kan komme til skade, hvis de får midlet i øjnene eller i munden.

Dosér korrekt

Dosér efter vandets hårdhedsgrad. Hvis du ikke kender hårdhedsgraden, så spørg vandværket eller din kommunes tekniske forvaltning.

Parfumer er tilladt i svanemærkede produkter – også vaske og rengøringsprodukter – men i begrænset mængde. Mange svanemærkede produkter er dog helt fri for parfume. 

 

Kilde: Miljøstyrelsens tips om vask og vaskemidler

Vaskemidler indeholder tensider og andre stoffer, der belaster miljøet, når de havner i kloakken med spildevandet. Desuden kan parfume, farve og andre stoffer i vaskemidler give allergi og hudirritation, hvis de sætter sig i tøjet. Det er meget individuelt, hvordan man reagerer. Skyllemidler indeholder op til 30 % tensider. Det er unødvendigt, da tensider i vaskemidlet vasker tøjet rent, og ekstra tensider belaster miljøet unødvendigt. Skyllemidler indeholder som regel også parfume og farve, som kan være allergifremkaldende, og som ingen effekt har på vaskeresultatet.