Møbler fri for uønsket kemi

Publiceret 29-05-2017
Bolig Artikel

Generelt er miljø- og sundhedsproblemer med møbler heldigvis begrænsede. Men nogle personer er mere overfølsomme end andre, og møbler kan indeholde unødvendig kemi.

Der er penge at spare, hvis du tænker mere i genbrug og genanvendelse, når du køber nye møbler eller skiller dig af med de gamle.

Her har vi samlet nogle gode råd, når du anskaffer dig nye møbler.

Køb miljømærkede møbler

Når det er muligt, så køb miljømærkede møbler. Fx møbler med Svanemærket.

Gå udenom PVC

Foretrækker du kunstigt læder, så køb materiale af polyuretan, også kaldet PUR, så undgår du PVC i dine møbler.

Lad ting gå videre

Når du køber nye møbler, har du ofte de gamle tilovers. Gode produkter kan vare mange år. Derfor kan andre få glæde af dem, så giv dem til venner eller aflever dem i en genbrugsbutik. Så skåner du også miljøet.

Luft ud

Sørg for god udluftning, når du har nye møbler i dit hjem. Fordampningen er størst ved anskaffelsen. Derfor bør du lufte ekstra ud i dagene efter, du har taget nye produkter i brug.

De produkter, man anvender til at behandle overfladerne med, kan også afgive problematiske kemiske stoffer. Det er specielt i starten af møblernes levetid, der kan afgives stoffer, som kan virke generende på bl.a. slimhinderne. Der er tale om meget små mængder, som ikke i sig selv udgør en risiko, men lagt sammen med andre kilder til forurening af indeklimaet kan de føre til, at man får gener. For møbler af træ gælder det, at hårde træsorter som ask, bøg og eg afgiver færrest kemikalier. Træsorter som gran og fyrretræ afgiver mest. Det er især træ, der er overfladebehandlet med syrehærdende lak, olie eller voks, som kan give gener.

Som regel er behandling med vandbaserede produkter (lak eller lim) mere skånsom. Møbler, der er lavet af kunstigt læder, kan indeholde PVC med blødgørende ftalater, som kan skade sundhed og miljø. Kunstigt læder kaldes ofte "nappa", "skai" eller "læderlook".

Tidligere var alt kunstskind lavet af blød PVC. I dag sælges en del af et andet plastmateriale, der er mindre miljøbelastende end PVC. Materialet hedder polyuretan, også kaldet PUR.

 

Kilde: Miljøstyrelsens tips om møbler