Nyd naturens glæder

Publiceret 29-05-2017
Ferie og fritid Natur Artikel

Naturens glæder er gratis for alle og noget af det mindst miljøbelastende, du kan bruge din fritid til.

Oplev naturen

Du må færdes til fods og på cykel i store dele af den danske natur. Du må også gerne slå dig ned og nyde solen på stranden eller holde picnic de offentlig ejede skove. Du må samle kogler og svampe til eget forbrug, og du må bade i offentligt ejede søer.

Husk at rydde op efter dig

Du må ikke smide affald i naturen, og det er vigtigt, at du tager dit skrald med dig, hvis du nyder en frokost eller is i det grønne. Det tager eksempelvis naturen op til 2 år at nedbryde ispapir og helt op til en million år at nedbryde flasker og glas.

Respekter de skilte, du møder

Der findes forskellige skilte i den danske natur. De mest kendte er de grønne informationsskilte, der fortæller dig, hvor og hvordan du må færdes. Møder du derimod et skilt med teksten "Privat vej" eller "Privat strand" siger det kun noget om ejerforhold og ikke, om du må færdes der eller ej. Her må du altså gerne fortsætte.

Ser du Naturstyrelsens logo ved indgangen til en skov, så ved du, at du er i en offentligt ejet skov. Ved indgangen til både de offentligt ejede skove og de privatejede skove vil der ofte være grønne informationsskilte med regler for adgang til skoven.

Overnatning i naturen

Du må overnatte overalt i Naturstyrelsens skove. Du må sove under åben himmel fx i en sovepose direkte i skovbunden, i en hængekøje eller under et primitivt ly. Hvis du vil have mere ly for natten fx i et shelter eller i et telt, kan du benytte dig af et af de tilbud om overnatninger, som du kan finde på Naturstyrelsens hjemmeside. Hvis du vil overnatte i en privat skov, skal du spørge ejeren om lov.

Brug myggemidler med omtanke

Du bør kun bruge myggemidler de steder på kroppen, hvor myggene kan komme til, og brug aldrig myggemidler til børn under tre år. Du kan undgå sundhedsskadelige myggemidler ved at kigge efter de midler, som er godkendt af Miljøstyrelsen.

Naturstyrelsen har over 200 skove, hvor du må slå dit telt op for natten overalt - uden at spørge om lov først. For at det ikke skal udvikle sig til campingpladser, må du dog højst anvende 3-mandstelte, slå to telte op samme sted - og du må kun overnatte én nat, før du drager videre til et nyt sted. 

Se skove med fri teltning

Se de andre muligheder for overnatning i statsskovene her: www.naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/overnatning/ 

Appelsin- og bananskræller: 2-5 uger

Ispapir: Op til 2 år

Tyggegummi: Op til 5 år

Metalkapsler: Op til 100 år

Plastikposer: Op til 500 år

Aluminiumsdåser: Op til 500 år

Flasker og glas: Op til 1.000.000 år

 

Kilde: http://www.holddanmarkrent.dk/Page/nedbrydningstider/

 

Hvilken ferietype er du?

Camping eller charter? Danskerne holder ferie på mange måder. 

Test hvilken ferietype, du er.