Sådan beskytter du dit barn mod solen

Publiceret 29-05-2017
Børn Artikel

De fleste mennesker elsker at være ude i solen. Men solens stråler kan give skader i huden og på længere sigt hudkræft. Små børns hud er sart og dermed også særlig udsat for solens negative påvirkninger.

Tjek de fem gode råd til, hvordan børn bør beskyttes mod solens stråler.

Babyer bør holdes væk fra solen

Helt små børn, som ikke kan kravle eller gå, bør ikke opholde sig i direkte sol.

Undgå middagssolen

Lad ikke børn opholde sig ubeskyttede i solen, og undgå middagssol mellem kl. 12-15. Selv om de helt små ikke opholder sig i direkte sol, er det en god ide at beskytte dem mod genskin fra vand og sand ved at smøre lidt creme på kinder, næse og håndrygge. 

Vælg svanemærket solcreme

Sørg for at børnene er smurt godt ind i rigelige mængder solcreme (20 ml til et barn), før de kommer ud i solen. Brug som minimum solcreme med mellem solbeskyttelse (faktor 15), der beskytter mod både UVA- og UVB-stråler. Vælg svanemærket solcreme.

Brug tøj i solen

Solcreme er godt – men let sommertøj og en lille hat er en endnu bedre beskyttelse for børn, der leger i solen.

Undgå stoffet 4-MBC i solcreme

Børn under 12 år frarådes at bruge solcreme, der indeholder stoffet 4-methylbenzylidene camphor (4-MBC). Det undgår du ved at købe svanemærkede solprodukter.

Solprodukter med svanemærket begrænser indholdet af allergifremkaldende stoffer, og produkter til børn under 12 må ikke indeholde parfume. Desuden indeholder svanemærkede produkter ikke stoffer, der er på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det betyder også, at der ikke er 4-MBC i solcremen.

 

Kilde: Miljøstyrelsens tips om solcreme 

 

Solens lys består af synlige og usynlige stråler. Det er de usynlige, ultraviolette stråler, såkaldt UVA og UVB stråler, der gør huden brun, men også samtidig kan være skadelige og give solskoldninger eller soleksem og på længere sigt hudkræft. Du kan få hjælp til at finde den rette solbeskyttelse med appen UV-indeks, som fortæller, hvor stærk UV-strålingen er der, hvor du befinder dig. Dette afhænger blandt andet af skydækket, ozonlagets tykkelse, solens stilling på himlen og mængden af partikler i luften.

Appen virker alle steder i verden, så uanset hvor du bor eller er på ferie, kan du altid følge med i UV-indekset.

Download UV-indeks appen til iPhone eller Android.

 

Kilde: Miljøstyrelsens tips om solcreme