Sådan sparer du på vandet i boligen

Publiceret 29-05-2017
Natur Bolig Artikel

I Danmark har vi tradition for at bruge drikkevand til mange formål – også til ting, hvor genbrugsvand kunne være lige så godt.

Brug regnvandet

Du kan genbruge regnvandet ved hjælp af regnvandstanke, der opsamler regnvand, så det kan bruges igen til fx tøjvask, toiletskyl og have- eller blomstervanding. Vær opmærksom på, at der i nogle kommuner skal indhentes tilladelse til opsamling af regnvand.

Brusebad er bedst vandmæssigt

Der bruges væsentligt mindre vand til et brusebad frem for et karbad. Især hvis du tager et kort brusebad. Sluk for vandet, mens du sæber dig ind.

Brug vandbesparende toiletter og tjek om det løber

En stor del af dit vandforbrug hjemme går til toiletskyl. Ældre toiletter bruger ca. 9-12 liter vand pr. skyl, mens nyere toiletter bruger ca. 6 liter og nogle helt ned til 2-4 liter pr. skyl. Står dit toilet og løber, kan det koste op til 8 m3 vand og 400 kr. i døgnet. Et toilet, der løber så lidt, at du ikke kan se det med det blotte øje, kan koste 5000 kr. pr år. Så tjek dit toilet.

Sluk for vandet, mens du børster tænder

Det er både dyrt og unødvendigt at lade vandet løbe, mens du børster tænderne. Du kan i stedet bruge et tandkrus, som du fylder med vand.

Skyl ikke servicen af

Det er oftest unødvendigt at skylle af, inden du putter tingene i opvaskemaskinen. Du kan sagtens nøjes med at skrabe madresterne af.

Tjek din vandmåler

Aflæs din vandmåler hver måned. Så du hurtigt opdager, hvis dit vandforbrug pludselig stiger fx ved et skjult rørbrud.

Tjek din vandhane

En dryppende vandhane kan give et vandspild på mange tusinde liter rent drikkevand om året. Det er en god ide at installere vandbesparende haner i hele din bolig.