Tips om deodoranter og allergi

Publiceret 29-05-2017
Forbrug Artikel

Creme, stift, roll-on, pumpe, spray – deodoranter findes i mange udformninger. Fælles for en stor del af dem er, at indholdet af parfume kan udgøre en risiko mht. allergi.

Her får du tips til, hvordan du vælger en deodorant.

Se efter produkter uden parfume

Overvej at vælge uparfumerede produkter for at nedsætte din risiko for allergi. Se efter produkter anført ”Uden parfume”, ”Uparfumeret”, ”Ikke tilsat parfume” eller ”Parfumefri”.

Køb svanemærket

Hvis du vælger en svanemærket deodorant, får du et produkt, der hører til blandt de mindst miljøbelastende, og der er også i vid udstrækning taget hensyn til sundhed. Svanemærkede deodoranter må ikke indeholde det bakteriedræbende stof triclosan.

Parfume kan sprøjtes på tøjet

Hvis du gerne vil dufte af parfume, så kan du sprøjte det på tøjet i stedet for på huden.

Gå udenom triclosan

Overvej at undgå deodoranter med det bakteriedræbende stof triclosan. Det er nemlig overflødigt og mistænkes for at kunne udvikle resistens hos bakterier.

Deodorant på spray kan lettere indåndes

Vælg om muligt creme, stift, roll-on eller pumpe frem for spray, der lettere indåndes.

Deodorant efter barbering/hårfjerning

Tænk over, hvilken deodorant du anvender lige efter barbering/hårfjerning, hvor huden er ekstra sart og dermed mere modtagelig for allergi og mere gennemtrængelig for kemiske stoffer.

Undersøgelser viser at det er parfumestofferne i lige præcis deodoranter, der er årsagen til parfumeallergi hos mange. Og parfume er slet ikke nødvendigt for, at deodoranten skal virke. Det er derimod indholdet af de såkaldte aluminiumsalte, der hæmmer svedproduktionen. Nogle producenter tilsætter også det bakteriedræbende stof triclosan, men med en almindelig god hygiejne er det ikke nødvendigt at bruge bakteriedræbende stoffer i kosmetik.

 

Kilde: Miljøstyrelsens tip om deodoranter 

 

Parfumer er tilladt i svanemærkede produkter men i begrænset mængde. Mange svanemærkede produkter er dog helt fri for parfume.

 

Kilde: http://www.ecolabel.dk/da/aktuelt/temaer/svanemaerket-og-parfume