Tips om makeup, rens og allergi

Publiceret 29-05-2017
Forbrug Artikel

Makeup-produkter som mascara, læbestift og øjenskygge indeholder typisk mange farvestoffer. Nogle mennesker kan reagere allergisk over for visse farvestoffer. Også rensemidler kan indeholde parfume eller konserveringsmidler, der kan fremkalde allergi.

Følg vores simple råd og nedsæt risikoen for allergi.

Se efter produkter uden parfume

Overvej at vælge uparfumerede produkter for at nedsætte din risiko for allergi. Se efter produkter anført ”Uden parfume”, ”Uparfumeret”, ”Ikke tilsat parfume” eller ”Parfumefri”.

Vær varsom med peelingprodukter

Vær varsom med peelingprodukter med frugtsyrer (AHA), da de kan gøre din hud mere sart i solen.

Rens grundigt

Vær omhyggelig med at rense makeup af – hver aften. Hvis du falder i søvn med sminken på eller springer rensningen over, risikerer du nemmere allergi.

Vælg Svanemærket

Så får du et produkt, der hører til blandt de mindst miljøbelastende, og der er også i nogen udstrækning taget hensyn til din sundhed. Vær dog opmærksom på, at der godt kan være parfume i. 

Læs indholdsdeklarationen

Hvis du er allergisk, bør du altid læse indholdsdeklarationen, før du køber et produkt, så du kan undgå det eller de stoffer, du ikke kan tåle.

Cremer kan gøre mange gode ting for din hud. Parfume har til gengæld en bagside - det kan give udslæt på huden og i værste fald parfumeallergi

En del make-up indeholder også parfume – og ofte sidder det på huden hele dagen, hvilket giver risiko for udslæt og i værste fald parfumeallergi.

Det kan være svært at se på den enkelte vare, om den indeholder parfume, men spørg ekspedienten efter parfumefrie produkter, dér hvor du køber make-up. Der findes heldigvis rigtig mange muligheder, og de findes i alle prisklasser.

Det er umuligt at forudsige, hvem der er i risiko for at få parfumeallergi. Hvis du vil forebygge parfumeallergi, er det en god ide at tænke over, hvor meget og hvor ofte du bruger produkter med parfume. Det gælder både de produkter, du har på hylden i badeværelset, men også tøjvaskemidler, opvaskemidler, rengøringsmidler osv. kan give dig parfumeallergi. Naturlige parfumestoffer er ikke mindre skadelige end syntetiske, faktisk findes nogle af de mest allergifremkaldende stoffer i naturekstrakter.

 

Kilde: Miljøstyrelsens kampagne Parfumefri bedre for din hud