Fluorstoffer, PFC, PFAS, fluorocarbon og fluorine er blot nogle af de betegnelser, du kan støde på i din dagligdag, når vi taler om fluorstoffer. Selvom der er mange forskellige betegnelser, dækker de grundlæggende over det samme, nemlig fluorerede stoffer eller bare fluorstoffer.
Fluorerede stoffer er en meget stor gruppe på flere tusinde forskellige stoffer, der har nogle egenskaber, som er nyttige i sports- og outdoortøj som regntøj, skitøj, flyverdragter, handsker og sko. De gør tekstilerne åndbare, vandtætte og smudsafvisende. De fluorerede stoffer findes i så forskellige produkter som imprægneringsmidler, fast food emballager, sandwich-, kage- og mellemlægspapir, smøremidler, brandskum, maling og som hjælpestoffer i den kemiske industri.
Det største problem med de fluorerede stoffer er, at de ender i mennesker og miljø. Det sker for eksempel, når stofferne vaskes ud af tøjet og derefter ender i spildevandet. Den største mængde fluorerede stoffer får vi gennem fødevarer. Enten gennem afsmitning fra fødevareemballager eller direkte fra fødevarerne, hvor de kan findes i for eksempel rødspætter, skrubber og andre fisk. Vi er dermed udsat for fluorerede stoffer mange forskellige steder, og det er den samlede mængde, der kan være problematisk for os.
De perfluorerede stoffer er mistænkt for at være hormonforstyrrende og en del af dem kan give kræft og påvirke immunsystemet.
Fluorerede stoffer bruges til overfladebehandling af blandt andet overtøj og andre tekstiler for at gøre materialerne vand- og smudsafvisende. Fluorerede stoffer er svært nedbrydelige, og flere af stofferne mistænkes for at være hormonforstyrrende.
Blødgørende ftalater er meget ofte en del af det PVC-materiale, som regn- og fritidstøj er lavet af. Ftalater afgives fra plastmaterialet og kan optages i kroppen via huden. Nogle er disse er klassificeret som skadelige for fostre og forplantningsevnen. Opbevarer du tøj med fluorerede stoffer og ftalater indendørs, bliver disse over tid afgivet til luft og støv.
Kilde: Miljøstyrelsens folder: Styr på den uønskede kemi