Tips om overtøj og fodtøj til børn uden fluourstoffer og PVC

Publiceret 29-05-2017
Børn Artikel

Overtøj, sko og støvler kan være overfladebehandlet med smuds- og vandafvisende fluorstoffer eller lavet af PVC, der er blødgjort med ftalater. Men der findes i dag rigtig meget overtøj, som ikke indeholder hverken fluorstoffer eller PVC.

Følg de tre råd, så er du godt på vej.

Gå efter overtøj, som betegner sig som "fri for flourstoffer", "PFC-fri", "Fluorocarbon free" eller "Fluorine free". 

Der findes flyverdragter og andet overtøj i butikkerne, som ikke indeholder fluorstoffer, og som stadig holder børnene tørre. Den smudsafvisende effekt er særlig for tekstiler behandlet med fluorstoffer – men overvej om den smudsafvisende effekt er nødvendig i dit barns overtøj. Mærkninger og betegnelser findes ofte på mærker/handtags, der hænger på produktet.

Køb regntøj og gummistøvler uden PVC

Gå efter regntøj og gummistøvler uden blød PVC, hvis du vil undgå ftalater. Tidligere var meget regntøj lavet af PVC,  i dag findes der regntøj af polyurethan (PUR) på markedet, hvilket er et godt alternativ til PVC.  Ofte kan du se på tøjets vaskelabel, hvilket materiale tøjet er lavet af.

Vær forsigtig, når du imprægnerer tøj eller fodtøj

Overvej om det er nødvendigt at imprægnere og undgå så vidt muligt midler, der indeholder fluorstoffer. Imprægneringsmidler kan give forskellige gener, så når du skal imprægnere tøj, sko eller støvler, gør det altid udendørs. Sørg også for ikke at indånde imprægneringen og undgå direkte hudkontakt.