Tips om sæbe, hårprodukter og allergi

Publiceret 29-05-2017
Forbrug Artikel

Den væsentligste sundhedsrisiko ved brug af sæbe og hårprodukter er risikoen for allergi og i nogle tilfælde tør og irriteret hud. Miljøet påvirkes også, da store mængder sæbe, shampoo og balsam skylles ud i afløbet.

Følg vores fem råd, så skåner du både dig selv og miljøet.

Vælg Svanemærket eller EU-Blomsten

Så får du et produkt, der hører til blandt de mindst miljøbelastende, og der er også i nogen udstrækning taget hensyn til sundhed. De fleste miljømærkede sæber og hårprodukter er parfumefri, men vær opmærksom på at der godt kan være parfume i.

Se efter produkter uden parfume

Overvej at vælge uparfumerede produkter for at nedsætte din risiko for allergi. Se efter produkter anført ”Uden parfume”, ”Uparfumeret”, ”Ikke tilsat parfume” eller ”Parfumefri”.

Skyl efter

Vær omhyggelig med at skylle sæbe, shampoo og balsam ud af dit hår. Rester kan give irritation af hud og hovedbund.

Overvej fast eller flydende sæbe

De indeholder typisk færre konserveringsmidler, og risikoen for allergi kan derfor være mindre end ved flydende sæber.

Undgå spray

Det er en god ide at undgå produkter på sprayform, da en spray forstøver produktet til meget små dråber, der hænger i luften i længere tid og kan indåndes.

 

Der findes et hav af produkter til at vaske, pleje og style hår. Den væsentligste risiko for dig, som bruger dem, er risikoen for at udvikle allergi. Men vandmiljøet er også udsat ved brug af disse produkter, da en stor del af indholdsstofferne ender i afløbet.

Shampoo, sæbe, balsam og hårstylingsprodukter indeholder typisk mange forskellige ingredienser og fås i mange forskellige varianter. Uanset hvilke produkter, man foretrækker at bruge, gælder det, at man kan reducere belastningen af miljøet. Parfumer er tilladt i svanemærkede produkter men i begrænset mængde. Mange svanemærkede produkter er dog helt fri for parfume. 

 

Kilde: Miljøstyrelsens tips om shampoo, balsam og hårstyling