Plus og minus ved at dele

Publiceret 29-05-2017
Del & Spar Artikel

Når vi deler vores produkter med andre, og når vi selv låner eller lejer, har det både en økonomisk og en miljømæssig værdi.

Følg rådene på denne side og bliv klog på omkostninger, miljøeffekter og besparelser.

Husk de totale omkostninger

De samlede omkostninger afgør, om det kan betale sig at leje dine produkter ud eller selv leje andres. Regnestykket inkluderer prisen på at købe nyt, på evt. reparationer, og det du skal betale for at få adgang til produktet – evt. benzin hvis du skal køre for at låne et produkt. Og så afhænger det af, hvor tit du skal bruge produktet.

Få adgang til bedre produkter

Ud over muligheden for at tjene eller spare penge ved at dele med andre, findes der også produkter, som du kun kan få adgang til gennem deleøkonomiske ordninger – såsom designer-babytøj bragt til døren eller særlige ferielejligheder, biler og lystbåde.

Overvej skjulte udgifter eller besparelser

Det er vigtigt at tage de afledte udgifter og miljøbelastninger med, når du overvejer at låne eller leje et produkt. Hvis du står og skal bruge en ting, der ikke er i dit hjem, koster det tid og ressourcer at transportere tingen hjem og tilbage igen – især hvis det fragtes med bil.

Giv dine produkter til andre, der mangler

Dine aflagte ting kan få et nyt liv, f.eks. via de mange byttemarkeder rundt om i landet. Du kan også donere dine kasserede ting til velgørenhed – selv ting, der kræver mindre reparationer, kan have en værdi for andre og behøver måske ikke at blive smidt ud.

Varer taber værdi med tiden

Langt de fleste produkter falder naturligt i værdi over tid. Dette værditab bør du regne med, når du ser på de totale omkostninger af produktet. Derudover kan værdien falde yderligere af det slid, der sker på dine ting, når du låner eller lejer ud gennem en deleordning. 

Er du eje- eller leje-typen? Test dig selv

Svar på 10 spørgsmål inden for forskellige produktgrupper og se, hvad der passer til dig.

Billigst for dig at dele eller eje? Test din dele-profil

Svar på 6 spørgsmål om købs- og lejepris på et produkt, så du kan se, om det bedst kan betale sig for dig at eje eller dele.